Syyskuun 14. päivä voimaan tuleva PSD2-maksupalveludirektiivi on aiheuttamassa Suomessa melkoisen härdellin. Asiakkaamme ohjelmistoyhtiö Qvik on aiheen asiantuntija, joka on myös saanut jakaa näkemyksiään direktiivin vaikutuksista talousmedian asiantuntijahaastatteluissa.
Qvikin mukaan maksuliikenne Suomen digikanavissa tulee pysähtymään direktiivin vuoksi, jos viranomaiset eivät anna jatkoaikaa säädösten implementointiin. Uuden direktiivin mukaiset järjestelmät ovat Suomessa vielä pahasti kesken, vaikka unionin asettama takaraja lähenee nopeasti.
Qvikin toimitusjohtaja antoi aiheesta asiantuntijahaastattelun, joka julkaistiin Talouselämässä, Kauppalehdessä, Tietoviikossa ja Mikrobitissä. Direktiivin vaikutuksista on käyty vilkasta keskustelua mediassa keväästä lähtien.

Qvik mediassa teknologia-aiheiden ajatusjohtaja

Qvik tuottaa asiakkailleen digitaalisia palveluita, jotka tuottavat aitoa, mitattavaa arvoa. Qvikin tavoite on  vahvistaa asemaansa teknologia-aiheiden ajatusjohtajana mediassa.
Tavoitteensa saavuttamiseksi Qvik tekee yhteistyötä viestintätoimisto Aivelan kanssa nettisivujensa asiantuntijablogin sisällöntuotannossa sekä mediasuhteissa. Osana yhteistyötä Aivela on kartoittanut ja luonut yhteydet yrityksen kannalta olennaisimpiin sidosryhmiin ja käynnistänyt systemaattisen prosessin medianäkyvyyden saavuttamiseksi.

Vahva tunnistautuminen tuo vaikeuksia sovelluksille

Talouslehtien haastattelussa Qvikin toimitusjohtaja Lari Tuominen korostaa, että Suomessa tulee vaikeuksia direktiivin vaatimusten toteuttamisessa, sillä meillä direktiivin edellyttämään vahvaan tunnistautumiseen ei ole yhtä yhtenäistä tapaa.
Suomen Finanssivalvonta Fiva antoi ohjeet aiheesta kovin myöhään, vasta juhannuksen jälkeen, eivätkä kaikki muutoksen yksityiskohdat eivät ole vieläkään selvillä. Erityisesti kauppiaiden sovelluspohjaiset palvelut ovat nyt kovissa vaikeuksissa.
Niinpä arkisia asioita, joihin maksupalveludirektiivi voi vaikuttaa kielteisesti, on lukemattomia: mobiilitankkaus, taksin maksaminen sovelluksella, ruuan tilaaminen ja skootterin varaaminen, HLS:n kertalipun ostaminen.

Tuleeko lisäaika vai ei?

Euroopan pankkiviranomainen eli EBA on antanut kansallisille valvojille mahdollisuuden lykätä direktiivin mukaisen lainsäädännön voimaantuloa. Näin on joissain maissa tehtykin, mutta Suomessa Fiva ei ainakaan vielä ole ilmoittanut selvästi lisäajasta, vaan selvittää asiaa.
Liikevaihdot notkahtaisivat Qvikin mukaan siinäkin tapauksessa, jos vahva tunnistaminen toimisi hyvin. Haasteita tulee, koska vahvan tunnistamisen järjestelmät eivät tähänkään asti ole olleet helppoja verrattuna yksinkertaiseen luottokorttimaksuun.
Kävi miten kävi, joka tapauksessa elämme jännittäviä aikoja digimaksamisen suhteen.
Miten sinä olet valmistautunut PSD2-maksupalveludirektiivin tuomien muutosten aikaan?
Seuraa viestintätoimisto Aivelaa FacebookissaInstagramissa ja Linkedinissä ja tilaa uutiskirjeemme!