Rautalangasta vääntäminen kannattaa aina viestinnässä

Sanotaan, että kuka vain osaa viestiä. Eihän viestintä mitään rakettitiedettä ole. Niinhän sitä luulisi…  

Vaikka itse olet oman tuotteesi tai palvelusi asiantuntija, et välttämättä ole ainoa oikea henkilö tekemään yrityksesi viestintää, ainakaan ilman ammattilaisten apua. Viestinnän ammattilainen voi tuoda yrityksesi esille niin, että potentiaaliset asiakkaat löytävät yrityksesi.

1. Mikä on viestinnän ammattilaisen supervoima?

– Hän osaa kaivaa viestistäsi esiin olennaisen niin, että potentiaaliset asiakkaat asiakkaat ymmärtävät palvelusi tai tuotteesi arvon. Vuosisadan paras idea voi jäädä vain ideaksi, jos et osaa pukea sitä sanoiksi inspiroivalla ja selkeällä tavalla, viestintätoimisto Aivelan toimitusjohtaja Aino Pajukangas toteaa:

’Jos tunnistat yrityksesi tämän tekstin haasteista kannattaa apuun kutsua viestinnän ammattilainen. ’

3. Viesti latistuu, kun puet sen sanoiksi 

Tuntuuko että et saa asiakasta ymmärtämään, mikä tuotteessa tai palvelussasi on olennaista? Sano asia selkokielellä! Väännä rautalangasta. 

– Paraskaan innovaatio ei voi menestyä, jos kukaan ei kuule siitä tai ymmärrä sen arvoa. Erityisesti teknologiayrityksillä haaste on usein tuotteen tai palvelun selittäminen maalikon kielellä, Pajukangas jatkaa. 

Tuore yritys ei välttämättä ensimmäiseksi investoi viestintään, mutta jo lyhyt yhteistyö voi antaa paljon, Pajukangas vakuuttaa. 

– Viestinnän ammattilainen voi auttaa esimerkiksi hiomaan hissipuheen täydelliseksi tai luoda yrityksellesi mieleenpainuvan sloganin, joka ei itsellesi helposti putkahtaisi mieleen.. 

3. Et tunnista asiakaskuntaa tai tavoita heitä

Tunnetko, kuka on palvelusi ostaja? Tiedätkö, millaisen tietopohjan varassa hän tekee ostopäätöksiä? 

Viestinnässä yleinen moka on yliarvioida ostopäätöksen tekijän tietotaso. Suurin osa ostajista on yleisosaajia – joko ostamisen ammattilaisia isossa organisaatiossa tai yleisosaajia pienemmässä talossa. Kumpi tahansa asiakkaasi onkaan, hänellä on todennäköisesti tulipalokiire. 

– Moni asiakas ei ymmärrä alasi jargonia, eikä ehdi käyttää paljoa aikaa puntaroimaan, miksi hän hyötyisi palvelustasi. Hyöty on tultava ilmi salamannopeasti, tiiviissä ja ymmärrettävässä muodossa, Pajukangas muistuttaa. 

1. Digitalisaatio asettaa haasteita viestinnälle

Yhä useamman yrityksen toiminta perustuu digitaalisiin tuotteisiin tai palveluihin, joita myydään joko yksityishenkilöille tai muille yrityksille. Digimaailma voi kuitenkin vaikuttaa monimutkaiselta ja monet käsitteet liian vaikeiltaalan ulkopuolisille. 

Aivelan teettämän tuoreen  kyselyn mukaan keskiverto suomalainen tuntee teknologia-alan käsitteitä heikosti. Tulosten perusteella digitaaliset tuotteet ja palvelut ovat osa elämää, mutta enemmistö ei ole niistä erityisen kiinnostunut. 

Jos verkkosivunne on täynnä alan jargonia ja vaikeita käsitteitä, ei mahdollinen asiakas välttämättä ymmärrä, mitä myytte, ja kauppa jää syntymättä.

– Ymmärrettävän viestinnän ansiosta asiakas sisäistää nopeasti, mitä lisäarvoa yrityksenne palvelut tuottavat hänen organisaatiolleen, Pajukangas vakuuttaa.

Seuraa viestintätoimisto Aivelaa Facbookissa, Instagramissa ja Linkedinissä!

Mitä seuraavaksi?