Rautalangasta vääntäminen kannattaa aina, ja sen osaa parhaiten organisaationne ulkopuolinen viestinnän ammattilainen.
Sanotaan, että kuka vain osaa viestiä. Eihän viestintä mitään rakettitiedettä ole. Niinhän sitä luulisi…
Vaikka itse olet oman tuotteesi tai palvelusi asiantuntija, et välttämättä ole ainoa oikea henkilö tekemään yrityksesi viestintää, ainakaan ilman ammattilaisten apua. Viestinnän ammattilainen voi olla se avainhenkilö, joka tuo yrityksesi esille niin, että juuri oikeanlaiset asiakkaat löytävät yrityksesi.
Mikä on viestinnän ammattilaisen supervoima?
– Hän osaa kaivaa viestistäsi esiin olennaisen niin, että potentiaaliset asiakkaat asiakkaat ymmärtävät palvelusi tai tuotteesi arvon. Vuosisadan paras idea voi jäädä vain ideaksi, jos et osaa pukea sitä sanoiksi inspiroivalla ja selkeällä tavalla, viestintätoimisto Aivelan toimitusjohtaja Aino Pajukangas väittää.
Jos tunnistat yrityksesi seuraavista haasteista, kannattaa apuun kutsua viestinnän ammattilainen.
1. Viesti latistuu, kun puet sen sanoiksi
Tuntuuko että et saa asiakasta ymmärtämään, mikä tuotteessa tai palvelussasi on olennaista? Sano asia selkokielellä!
– Paraskaan innovaatio ei voi menestyä, jos kukaan ei kuule siitä tai ymmärrä sen arvoa. Erityisesti teknologiayrityksillä haaste on usein tuotteen tai palvelun selittäminen yksiselitteisesti ja ymmärrettävästi, Pajukangas jatkaa.
Tuore yritys ei välttämättä ensimmäiseksi investoi viestintään, mutta jo lyhyt yhteistyö voi antaa paljon, Pajukangas vakuuttaa.
– Viestinnän ammattilainen voi auttaa esimerkiksi hiomaan hissipuheen täydelliseksi tai luoda organisaatiollesi mieleenpainuvan sloganin, joka ei itsellesi helposti putkahtaisi mieleen.
2. Et tunnista asiakaskuntaa tai tavoita heitä
Tunnetko, kuka on palvelusi ostaja? Tiedätkö, millaisen tietopohjan varassa hän tekee ostopäätöksiä?
Viestinnässä yleinen moka on yliarvioida ostopäätöksen tekijän tietotaso. Suurin osa ostajista on yleisosaajia – joko ostamisen ammattilaisia isossa organisaatiossa tai yleisosaajia pienemmässä talossa. Kumpi tahansa asiakkaasi onkaan, hänellä on todennäköisesti tulipalokiire.
– Moni asiakas ei ymmärrä eri alojen jargonia, eikä ehdi käyttää paljoa aikaa puntaroimaan, miksi hän hyötyisi palvelustasi. Hyöty on tultava ilmi salamannopeasti, tiiviissä ja ymmärrettävässä muodossa, Pajukangas muistuttaa.
3. Digitalisaatio asettaa haasteita viestinnälle
Yhä useamman yrityksen toiminta perustuu digitaalisiin tuotteisiin tai palveluihin, joita myydään joko yksityishenkilöille tai muille yrityksille. Digimaailman monet käsitteet voivat kuitenkin vaikuttaa vaikeilta alan ulkopuolisille.
Jos verkkosivunne on täynnä alan jargonia ja vaikeita käsitteitä, ei mahdollinen asiakas välttämättä ymmärrä, mitä myytte, ja kauppa jää syntymättä.
– Ymmärrettävän viestinnän ansiosta asiakas sisäistää nopeasti, mitä lisäarvoa yrityksenne palvelut tuottavat hänen organisaatiolleen, Pajukangas vakuuttaa.
Kuvitus: Krista Karhu.
Kuuntele postauksen ääniversio:
Mitä seuraavaksi?
- Seuraa meitä Facebookissa, Instagramissa ja Linkedinissä tai
- varaa maksuton pikakonsultointi sekä
- tilaa Aivelan kuukauden viestintävinkit!
Viimeisimmät
- Vastuullisuus on kuuma teema – ota viestinnän tueksi viisi kovaa K:ta
- Kultainen 3 x 3 -sääntö: tämän takia säännöllinen viestintä kannattaa
- Kysely: 40 % suomalaisista käyttää somea aina tai joskus anonyymina
- Algoritmit ja AI – markkinoijan parhaat kaverit taantuman aikana
- Miten rakentaa luottamusta mainekriisin uhatessa? Tässä katsaus tehokkaaseen kriisiviestintään