Me-me-me-puhe ei kiinnosta ketään – ei asiakkaita, sidosryhmiä eikä edes someseuraajia. Onnistunut viestintä alkaa asiakkaan tarpeiden ja ongelmien ymmärtämisestä, eikä omista saavutuksista, kirjoittaa viestintäyrittäjä Aino Pajukangas.

Mikä on ohje, joka pätee niin markkinointiin, PR:ään kuin myös someen? Se on ”napanöyhdän irrotusperiaate”, joka kuuluu:

* Sinä et kiinnosta ketään.

* Organisaationne ei kiinnosta ketään.

* Tuotteenne ei kiinnosta ketään.

* Ihmistä kiinnostavat hänen omat ongelmansa ja se, miten ne voi ratkaista.

Joulu on epäitsekkyyden aikaa, joten nyt on juuri oikea aika painaa nämä sanat mieleen ja tutkiskella niitä sydämessään kuin nasaretilaisen äiti.

Naapurin lumenluontivideo ei ole voitokas viestintästrategia

Napanöyhdän irrotusperiaate on harvinaisuus suomalaisessa markkinoinnissa ja organisaatioviestinnässä.

Useimpien yritysten viestintäkanavat pursuavat me-me-me-puhetta. ”Brändimme on uudistunut!” ”Tuotteemme on markkinoiden johtava ratkaisu…” ”Olemme yhdistyneet alan johtavan toimijan kanssa.”

Tuollainen viesti valitettavasti kiinnostaa sidosryhmiäsi yhtä paljon kuin naapurin lumenluontivideo.

Helppo viestintä on harvoin hyvää viestintää

Itseriittoinen viestintä on yleistä, koska se on niin helppoa. Omista jutuista on kiva puhua, sillä se ei vaadi ajattelua. Omat tuotteet, palvelut, oma organisaatio ja sen historia – ne ovat tuttuja, joten niistä on mukavaa kertoa.

Perimmäinen syy itsekeskeiseen viestintään voi olla se, että pelkäämme toisen ihmisen todellisuuden kohtaamista. On paljon hauskempaa fiilistellä omia saavutuksia kuin kysyä asiakkaalta: ”Mikä sinua pitää hereillä kello neljä aamulla?” Vastaus nimittäin saattaa olla jotain, mihin sinulla ei olekaan ratkaisua.

Oman navan kaivelu ei kuitenkaan ole voittoisa strategia – ei kahvipöydässä, somessa, markkinointikampanjassa, eikä missään muuallakaan.

Unohda keskivartalosi ja aloita asiakkaan ongelmista

Napanöyhdän välttämiseen on olemassa yksinkertainen kotitesti. Poista viestistäsi kaikki viittaukset omaan organisaatioosi. Jos viesti ei kiinnosta enää ketään, olet pulassa. Jos viesti innostaa, voit jatkaa.

Onnistuneen viestinnän ensimmäinen askel on vastaanottajan kuunteleminen. Ei omien PowerPoint-diojen paukuttaminen vaan vastaus kysymyksiin: ”Mikä sinulle on tärkeää? Mitä ongelmaa yrität ratkaista?”

Kun rakennat viestisi näiden vastausten ympärille ja puhut sellaisella kielellä, jota vastaanottaja ymmärtää, asioita alkaa tapahtua.

Anna siis tänä jouluna lahja itsellesi ja muille ja irrota katse omasta keskivartalostasi. Usko pois, se kannattaa – niin PR:ssä, markkinoinnissa kuin kahvipöydässäkin.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Kauppalehdessä.

Mitä seuraavaksi?