Negatiivisilla uutisilla on valtava vaikutus ihmisten elämään. Se, mitä me näemme päivittäin mediassa, muokkaa arkeamme ja ajatteluamme enemmän kuin huomaammekaan, kirjoittaa viestintäyrittäjä Aino Pajukangas.


Viime aikoina kuluttajat ovat kohdanneet jatkuvasti negatiivisia uutisia sodista, taloudellisista uhkakuvista ja ympäristökatastrofeista. Kun uutiset tuntuvat musertavilta, luonnollinen reaktio on varautua ja miettiä, kuinka tilanne vaikuttaa omaan talouteen.


Yritykseni viestintätoimisto Aivelan syyskuussa teettämän kyselytutkimuksen mukaan joka kolmas suomalainen harkitsee nyt ostopäätöksiään aiempaa tarkemmin synkkien uutisten takia. Yli kolmasosa on huolestunut henkilökohtaisesta taloudestaan.


Talouden epävarmuus ja median luoma ilmapiiri kietoutuvat yhteen ja lisäävät stressiä. Kun mediatilaa hallitsevat uhkakuvat, kuluttajat ovat varovaisia. He lykkäävät hankintojaan ja keskittyvät välttämättömyyksiin.

Negatiivisuus vie tilaa tiedolta – joka kolmas välttelee uutisia


Ostokäyttäytymisen lisäksi negatiivisten uutisten tulva vaikuttaa yleissivistykseemme: se saa monet meistä karttamaan uutisia kokonaan. Kyselyn mukaan kolmasosa suomalaisista on viime aikoina vältellyt uutisia niiden negatiivisen sisällön vuoksi.

Ymmärrän reaktion hyvin. Kukapa jaksaisi jatkuvasti kohdata kriisejä ja katastrofeja? Silti kehitys on huolestuttava, sillä kansalaisten tietoisuus ajankohtaisista asioista on tärkeää yhteiskunnalliselle keskustelulle ja demokratialle.


Dramatisointi ruokkii epävarmuutta – ratkaisut luovat luottamusta


Mitä asialle voisi tehdä?


Ensinnäkin journalistien olisi syytä kiinnittää huomiota siihen, miten media käsittelee kriisejä. Vakavista asioista on mahdollista raportoida ilman dramatisointia ja uhkien korostamista. Olisi hyvä, jos ongelmien lisäksi uutinen tarjoaisi myös ratkaisuja.

Ilmiö vaikuttaa myös keskisuurten organisaatioiden markkinointiin, sillä me viestinnän ja markkinoinnin ammattilaiset voivat vaikuttaa yleiseen mielialaan. Meidän täytyy tunnistaa kuluttajien epävarmuus. Emme voi sivuuttaa sitä tosiasiaa, että negatiivinen uutistulva vaikuttaa suoraan kuluttajien käyttäytymiseen.


Epävarmoina aikoina asiakkaat arvostavat läpinäkyvyyttä, selkeyttä ja toimijoita, joihin he voivat luottaa. He eivät halua vain kuulla, että kaikki on hyvin, vaan he haluavat nähdä konkreettisia toimenpiteitä ja ratkaisuja.


Olemalla luottamuksen arvoisia voimme luoda turvaa ja auttaa asiakkaita näkemään pidemmälle epävarmuuden ja negatiivisten uutisten ylitse.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Kauppalehdessä.

Mitä seuraavaksi?