“Siirryn uusiin haasteisiin”… “Tänään on viimeinen työpäiväni…” “Ryhdyn päätoimiseksi yrittäjäksi…” LinkedIn-uutisvirta tulvii näitä viestejä ihan ähkyyn asti.

Koronapandemia on vaikuttanut asiantuntijoiden työmarkkinoihin viiveellä, mutta nyt mullistus on suuri. Ovi käy tiheään jopa niissä malliyrityksissä, jotka ennen paistattelivat median otsikoissa ainutlaatuisen kulttuurinsa ansiosta.

Nyt parhaista osaajista taistellaan, ja taistelua käydään raadollisesti rahalla. Nyt, koska olemme nyhränneet kotikonttoreilla puolentoista vuoden ajan.

Yhteishenki pitää organisaatiot kasassa

Ennen pandemiaa töissä oli yhteisiä lounaita, pikaisia kohtaamisia juoma-automaatilla, läpän heittoa, naurun kiherrystä – sitä sanoinkuvaamatonta mutta lähes käsinkosketeltavaa yhteishenkeä.

Yhteishenki on kuin liimaa, joka pitää organisaatiot kasassa. Kun kiinnymme kollegoihimme, sitoudumme samalla myös organisaatioon. Mukavasta porukasta kun on haikeaa lähteä pois.

Mitä tehdä, kun yhteys hiipuu?

Etätyöaikana lähes minkä tahansa työyhteisön yhteenliittävä liima on liuennut pois.

Huippuosaajat kököttävät yksin kotitoimiston nurkissa ruudun takana. Ei ole ihme, jos mieleen luikertelee kysymys: voisiko samasta kököttämisestä joku toinen maksaa paremmin?

Onko raha tässä tilanteessa ainoa ratkaisu? Onko palkkakilpailu oikea tapa pitää kiinni huipputyypeistä? Ei sen tarvitse olla.

Kun pandemia on riisunut työkulttuurin ilkosilleen, mitä jää jäljelle?

Arvot.

Viesti rohkeasti arvoista – ne erottavat teidät muista

Nyt on aika viestiä siitä, mikä tekee työstä merkityksellistä. Niistä perusasioista, jotka erottavat organisaationne kaikista muista samankaltaisista.

Tuntemattoman edessä sekä yksilöt että organisaatiot ovat joutuneet pohtimaan, mikä on merkittävää. Tulevaisuus on edelleen hämärän peitossa, mutta suunnistamista auttaa, jos toiminnan perusta on tukeva.

Poikkeusaika on ravistellut meitä ja samalla kirkastanut, mitä asioita pidämme arvokkaina. Mitkä ovat ne periaatteet, joihin nojaamme niin normaalioloissa kuin poikkeusaikana?

Vahva arvopohja on jotain, joka erottaa selviytyjät luopujista. Elävät arvot ovat sellaisia linjauksia, jotka eivät vain kerää pölyä kultaraameissa toimiston seinällä, vaan ohjaavat toimintaa arjessa joka päivä.

Jäljelle jäävät ne, jotka uskovat yhteisiin arvoihin

Pandemian aikana organisaatiot ja yksilöt ovat joutuneet pysähtymään pakon edessä. Vaikka sellainen pysähtyminen asettaa kipeiden asioiden eteen, voi pakon sanelema seisahdus tuoda mukanaan hyvää.

Sinä päivänä, kun palaamme yhteen, jäljellä ovat ne yksilöt, jotka ovat sitoutuneet organisaation yhteisiin periaatteisiin. Ne lojaalit soturit, jotka uskovat visioon ja missioon ja haluavat elää yhteiset arvot todeksi.

Mitkä periaatteet ohjaavat teidän organisaationne toimintaa? Koska olette viimeksi viestineet niistä?

Teksti on julkaistu ensimmäisen kerran Bonfire.fi-verkkomediassa.